Dijitalleşme Artıyor - Dijital Pazarlama - Mehmet Yusuf Balık

Dijitalleşme Artıyor

Yeni Dünya Vakfı; dünyada devam eden dijitalleşmeye kayıtsız kalmayarak, teknoloji yatırımlarını artırmaya başladı. Bizler bir yazı serisiyle bu süreçleri sizlerle paylaşmak istedik.

Çağımızda süregelen teknolojik gelişimlerin neredeyse yaşamın her alanında etkileri olumlu şekilde görülebiliyor. Dijitalleşme sayesinde yeni alışkanlıklar ediniyoruz. Yeni işler ve yeni hayatlar ile artık gerek bireyler ve kurumlar ‘dijital hayat’tan bağımsız kalamıyor.

2019 yılı Sivil Toplum Kuruluşları Teknoloji yatırımlarına baktığımızda dünya genelindeki bizim gibi sivil toplum kuruluşlarının teknoloji harcamalarını yüzde 51 artırdığı görülüyor. Raporda sivil toplum kuruluşlarının yüzde 90’ının düzenli olarak sosyal medya kullandığını ve yüzde 97’sinin sosyal medyayı marka bilinirliği için etkili gördüğünü yüzde 78’inin ise gönüllülere ulaşma ve insanlara ilham vermek için sosyal medyanın gücüne inandığını söyleyebiliriz.

Sosyal Medya’nın dijitalleşen hayatta, gönüllüler ile etkileşimlerimizi artırmamız, daha geniş kitlelere ve daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşabilmemiz, kaynak çeşitliliğini kolaylıkla arttırmamız açısından büyük öneme sahip olduğunu biliyoruz. Bugünün dünyasında kitlesi dijital teknolojiyi benimsemiş ancak kendisi dijital dünyadan geri kalmış bir Yeni Dünya Vakfı‘nın etki derecesinin daha az olabileceğini düşünüyoruz. Bir süredir devam eden dijitalleşme gelişmeleri, vakıf olarak önümüzdeki yıllarda dijitalleşme yatırımlarımızı daha çok artıracağımızı ve dijital hayatta daha güçlü var olmaya çalışabileceğimizi gösteriyor.😊

Genel olarak dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bilgiye ulaşma, iletişim kurma, etkinlikler düzenleme, kişilerle etkileşime geçme gibi birçok konuda sosyal medyanın çok yaygın olarak kullanıldığını görüyoruz. Daha geniş kitlelere ulaşma, yeni üyeler edinme için sosyal medya araçları vakfımızın en etkin dijital alanları arasında bulunuyor.

Araştırmalar dünya çapındaki STK’ların %90’ının düzenli olarak sosyal medya kullandığını ve %94’ünün sosyal medyanın çevrimiçi marka bilinirliğinde etkili olduğunu, %80’inin etkinlik katılımcılarını ve sosyalleşmeyi artırmada çok önemli olduğunu gösteriyor. Mevcut kullanıcıların %75’inin de gönüllüler ile iletişimde sosyal medyanın gücüne ve en çok ilham veren iletişim aracı olduğuna inanmış durumda.
Vakfımızın, en güncel haberleşme araçlarının önemli bir kısmının internet üzerinden olduğu bilinmektedir. Günümüzde gönüllüleriyle, bağışçılarıyla, hedef kitlesiyle iletişimin en temel araçlarından biri olan web sitesi kullanımının ülkemizde her ne kadar henüz istenilen seviyede olmadığı söylense de bu oranların her geçen gün attığı bilinen bir gerçektir.

Avrupa ve ABD’deki kullanımlara baktığımızda oranların %95-97 seviyesinde olduğu, bizim ülkemizde ise henüz bu kullanım sıklığına erişilemediği düşünülmektedir. Vakfımız gibi birçok sivil toplum kuruluşunun web sitelerine mobil cihazlardan erişimin, masaüstü cihazlardan erişimi geçtiği günümüzde (ABD’de organik Google aramalarında 2019 son çeyreğinde mobil erişimin payı %64 olmuştur) tüm STK web sitelerinin mobil uyumlu olması beklenmelidir. Bu yöndeki geliştirmelerimiz devam etmektedir.

Sivil Toplum Kuruluşları Teknoloji Trendleri Raporu’nda birçok kurumun içerik yönetim sistemi (CMS) olarak genelde WordPress kullandığı ve bu sistemi kullanmanın güvenlik, esneklik, erişilebilirlik, bakım, performans gibi birçok konuda kurumlara avantaj sağladığını okumuştum. Bu sebeplerden bizler de yenidunyavakfi.org yeni web sitemiz için WordPress altyapısını tercih ettik.

K A Y N A K Ç A :

  1. 2019 Sivil Toplum Kuruluşları Teknoloji Raporu (2019 Global NGO Technology Report)
  2. Araştırmaların 160 ülkeden 6000’e yakın STK özelinde yapılmış olması genel fikir edinilmesi açısından yeterli görülse bile dünya genelinde tahmini 10 milyondan fazla STK olduğu (http://nonprofitaction.org/2015/09/facts-and-stats-about-ngos-worldwide/), ankete katılan STK’ların nispi olarak gündemi, teknolojiyi takip eden STK’lara olma olasılığının yüksek olması düşünüldüğünde; gerçek oranların daha düşük olacağı varsayılabilir. Bu durum araştırmanın doğruluğunu değiştirmez.
  3. 2018 araştırmasına göre ise araştırmaya katılan STK’ların %92’sinin web sitesi var ve bunların %87’si mobil uyumlu
  4. Mobile share of organic search engine visits in the United States from 3rd quarter 2013 to 3rd quarter 2019
  5. 2018 Sivil Toplum Kuruluşları Teknoloji Raporu (2018 Global NGO Technology Report)
  6. İçerik Yönetim Sistemi Kullanım Oranları
  7. GivingTuesday 2019 Brought In Nearly $2 Billion
  8. Dijitalleşme ve STK

Paylaş