Dijital Gazetecilik Eğitimi - Mehmet Yusuf Balık

Dijital Gazetecilik Eğitimi

Dijital medya platformları her geçen yıl daha da canlı ve popüler olurken sağlam gazetecilik her zamankinden daha fazla önem arz etmektedir.

Artık yalnızca haber merkezleri haberleri ortaya çıkarmak ve bildirmekle kalmaz, aynı zamanda giderek gelişen #dijital teknolojilerden destek alan dünya çapındaki vatandaş gazeteciler de #sosyalmedya platformları ve diğer dijital biçimler üzerinden haber sunabilmektedir.

Amerikan Basın Enstitüsü 2021 çalışması, Amerikalıların %67’sinin “daha fazla gerçeğin bizi hakikate yaklaştırdığına” inandığını göstermiştir. Ayrıca Reuters Gazetecilik Araştırmaları Enstitüsü tarafından çıkarılan son Dijital Haber Raporu, küresel örnekleminin yarısından fazlasının “haberler söz konusu olduğunda internette neyin doğru, neyin yanlış olduğu konusunda endişeli olduklarını söylediğini” tespit etmiştir. DNR çalışması aynı zamanda şunu da vurgulamaktadır: “Yayıncılar giderek artan bir biçimde uzun vadede hayatta kalmalarının muhtemelen çevrimiçi kitlelerle daha güçlü ve daha derin bir bağlantıyı içereceğini anlıyorlar.

Oxford Üniversitesi ve Reuters Enstitüsü tarafından hazırlanan 2023 Dijital Haber Raporu‘na göre, 2017’de dünya genelinde insanların yüzde 63’ü haberlere çok ya da yoğun ilgi gösterdiğini söylerken, bu oran 2023’te yüzde 48’e düştü.

Bu yılki raporun belki de en çarpıcı bulgusu, kısmen Facebook gibi geleneksel ağlarla etkileşimin azalması ve TikTok gibi video odaklı ağların yükselişte olması. Ancak kanalların giderek parçalanmasına ve kamuoyunun yanlış bilgilendirme ve algoritmalar konusundaki endişelerinin neredeyse rekor seviyelere ulaştığına dair verilere rağmen, bu aracılara olan bağımlılık artmaya devam ediyor. Verileri, bu değişimin sosyal medya ile büyüyen ve günümüzde haber söz konusu olduğunda bile gazetecilerden çok fenomenlere veya ünlülere ilgi gösteren en genç kuşakların alışkanlıklarından nasıl etkilendiğini her zamankinden daha açık bir şekilde gösteriyor.

Altı kıta ve 46 ülkeden elde edilen verilere dayanan Dijital Haber Raporunun on ikincisi, dünyanın birçok yerinde gazeteciliğin faaliyet gösterdiği farklı koşulları ve aynı zamanda dijital ve sosyal medyanın bol olduğu bir çağda zayıf izleyici katılımı ve düşük güven konusunda yayıncıların karşılaştığı ortak zorlukları hatırlatıyor.”

İnsanların haberleri tüketme biçimleri her geçen yıl değişmektedir. Sorumlu ve etik bir biçimde ve doğrulanmış bilgilerle haber bildirmeyi öğrenmek önemlidir. Etkili gazetecilik çalışmalarının birçoğu, nötr ve tarafsız gerçekleri arzuladığını göstermektedir.

“Haberler söz konusu olduğunda internette neyin doğru, neyin yanlış olduğu konusunda endişeli olduğunu söyleyenlerin sayısı her gün artıyor”

Etkili görselleri ve uygulamalı bilgileri kullanma, Dijital Haber Toplama, Doğrulama ve Haber Yapma, Sosyal Medyada Etkili Yayın Yapma ve Sıhhat ve Psikolojik Sağlamlık konularını ele alan eğitim modülleri ile oluşturulmuş bu eğitim oldukça verimliydi.

Teşekkürler Meta & Reuters

 

Paylaş