Facebook, ilk olarak 4 Şubat 2004’te Mark Zuckerberg ve kurucu ortaklar Dustin Moskovitz, Chris Hughes ve Eduardo Saverin ile başlayan yolculuğunda yaklaşık 17 yılı geride bıraktı.
“İnsanlara topluluk oluşturma ve dünyayı birbirine yakınlaştırma gücü verin.” diyerek kullanıcılarına görevini bu cümlelerle aktaran ve dünya çapında 80’den fazla şehirde ofisi olup Kuzey Amerika’dan Orta Doğu, Afrika ve Asya Pasifik geneline kadar 3 milyardan fazla insanı fikirlerini paylaşma, destek sunma ve fark yaratma konusunda güçlendiren bir teknoloji şirketi olan Facebook ‘un güvenlik ve sahtekarlık konusuna olan bakış açısını sizler için araştırdım.
Küresel olarak dünya genelinde 17 veri merkezi olan ve bu merkezlerin % 100 yani tamamını yenilenebilir enerji ile desteklenecek şekilde işleten aynı zaman çevreci bir şirket.
Tabi bu kadar büyük bir yapıya sahip olunca dünyanın en büyük ve en fazla müşteriye sahip sahtekarlık dükkanı gibi kullanılması da kaçınılmaz oluyor.
Çok basit haliyle sahtekarlık olduğunu düşündüğünüz bir şey görürseniz, yanıt vermekten kaçının ve sahtekarlığı Facebook’a şikayet edin. diyerek kullanıcılarına bir referans kaynağı sunuyor tabi. Ancak çoğu zaman kullanıcılar bundan habersiz “ne yapmam lazım” sorusunu biz gibi profesyonellere yöneltebiliyor.
Bildiğiniz üzere Facebook’ta sahtekarlıklar, insanların sahte hesaplar açması veya mevcut Facebook hesaplarını ya da beğendiğiniz Sayfaları ele geçirmesi yoluyla gerçekleşir. Sahtekarların bu sahte veya başkasının eline geçen hesapları kullanarak, para veya kişisel bilgilerinizi ele geçirdiği ve bizleri kandırmaya çalıştığı gibi durumlar hemen hemen hepimizin tecrübe ettiği konulardır. Bu nedenle “Facebook’ta sık karşılaşılan sahtekarlıklar” konusunda aşağıdaki gibi sıralama yapabiliriz.
- Romantizm sahtekarlıkları: Romantizm sahtekarları genellikle tanımadıkları insanlara romantik mesajlar atar ve çoğunlukla boşanmış, dul kalmış veya kötü bir evlilikleri varmış gibi yaparlar. Uçuş veya vize parası alma umuduyla internet üzerinden ilişkiler kurarlar. Amaçları önce güveninizi kazanmaktır; bu nedenle para istemeden önce sizinle sohbetlerine haftalarca devam edebilirler.
- Piyango sahtekarlıkları: Piyango sahtekarlıkları genellikle tanıdığınız birine veya bir kuruluşa (bir devlet kuruluşu veya Facebook gibi) aitmiş gibi görünen hesaplardan ya da Sayfalardan gerçekleştirilir. Size gönderdikleri mesajlar, bir piyangonun kazananları arasında olduğunuzu ve ufak bir ön ödeme yaparak paranızı alabileceğinizi iddia eder. Sahtekar, sizden ev adresiniz veya banka bilgileriniz gibi kişisel bilgilerinizi isteyebilir.
- Kredi sahtekarlıkları: Kredi sahtekarları mesaj göndererek veya gönderi paylaşarak ufak bir ön ödeme karşılığında düşük faizli anında kredi verdiklerini iddia ederler.
- Erişim Jetonu Hırsızlığı: Sizinle bir bağlantı paylaşılır ve Facebook hesabınıza veya Sayfanıza erişim isteğinde bulunulur. Bağlantı gerçek bir uygulamadan geliyormuş gibi görünebilir, ancak gerçekte spam gönderenlerin hesabınıza erişmek ve spam içerikleri yaymak için kullandığı bir yoldur.
- İş Fırsatı Sahtekarlıkları: İş fırsatı sahtekarları yanıltıcı veya sahte iş ilanlarını kullanarak kişisel bilgilerinizi veya paranızı almaya çalışır. Gerçek olamayacak kadar iyi görünen veya ilk olarak bir ödeme yapmanızı isteyen iş ilanlarından kaçının. İş ilanlarındaki bağlantılara tıkladığınızda, orijinal iş ilanıyla alakasız gibi görünen veya hassas bilgiler isteyen (ör. devlet kurumu tarafından verilmiş kimlik) ancak güvenli gezinme (https) kullanmayan internet sitelerine karşı dikkatli olun. Daha fazla ipucu için Facebook’ta iş aramaya ilişkin temel bilgilerimize göz atın.
Tüm bunların dışında birde dikkat edilmesi gerekenler var tabiki;
- Sizden para isteyen, şahsen tanımadığınız kişiler.
- Kredi, ödül veya diğer kazanımlar elde etmek üzere sizden kendisine para veya hediye kartı göndermenizi isteyen kişiler.
- İş başvurusunda bulunmak için bir ücret ödemenizi isteyen kişiler.
- Büyük şirketleri, kuruluşları veya tanınmış kişileri temsil eden doğrulanmamış Sayfalar.
- Konuşmanızı Facebook dışında daha gizli veya daha az güvenli bir ortama (farklı bir e-posta gibi) taşımak isteyen kişiler.
- Acil bir durumla karşı karşıya kalmış bir arkadaşınız veya akrabanız olduğunu iddia eden kişiler.
- Bulundukları konumu yanlış tanıtan kişiler. Birisi Messenger’a cep telefonu numarasını kullanarak kaydolduysa, telefon numarasının hangi ülkeye ait olduğunu kontrol edebilirsiniz. Bir Sayfanın sizi dolandırıyor olabileceğinden endişeleniyorsanız, Sayfanın konumunu kontrol edebilirsiniz.
- Yazım ve dilbilgisi hataları barındıran mesajlar veya gönderiler.
- Sizi ödül kazanmak için bir Sayfaya yönlendiren kişiler veya hesaplar.
Son olarak; hesabınızı güvende tutmak hakkında daha fazla bilgi almak için bizi takip etmeye devam edin.